>

analytics

torsdag 4. februar 2016

Probiotika som tetter tarmen..


Det skjer mye på probiotika-fronten for tiden. Mye forskning gjenstår, men i takt med at teknologien galopperer fremover, er også mulighetene til å analysere effekten av våre gode hjelpere på god vei i riktig retning.
Forskjellige typer bakterier i tarmen vår, har forskjellige oppgaver. Dette kan være årsaken til at en type probiotisk tilskudd ikke nødvendigvis hjelper noe særlig. Mange har en tendens til å gi opp fort, når man ikke merker noen snarlig bedring, men det er viktig å teste ut forskjellige tilskudd for å finne det som er best for deg. Dette kan være en omstendelig og vanskelig oppgave, og derfor er det lurt å sette seg godt inn i hva de forskjellige bakterienes oppgaver i tarmen. Har du f.eks histamin-intoleranse, så er det flere typer bakterier du ikke bør ta - og vise versa. Eksempler på dette er L.Casei og L.Bugaricus som produserer L. Histidine Decarboxylase, som konverterer Histidin til Histamin.



Sjeldnere vondt i magen, mindre følelse av "ballong-mage" og bedre toalettvaner. Dette ble resultatet for de pasientene som fikk en helt spesiell probiotisk bakterie i en periode på 4 uker.
Ca 80% opplevde at magesmertene ble betraktelig redusert. Studien er fransk /indisk og nylig publisert i "Journal of Gastroentorology". Det er bakterien Lactobacillus Plantarum som har blitt testet på 214 pasienter med IBS eller lignende mageproblemer i alderen 18 til 70 år.
Halvparten fikk en daglig dose bakterien L. Plantarum og den andre halvparten fikk en helt lik kapsel, uten virksom substans. Hverken leger, forskere eller pasienter visste hvilke som fikk hva, noe som kalles en dobbelblind studie.

Resultatet for bakteriebehandlingen:
  • Mindre smerter. Blant de pasienter som fikk L. plantarum fikk 51.9 prosent signifikant mindre vondt i magen, det vil si at smerte ble notert færre ganger per dag.
  • Bedre toalettvaner. Problem med diare eller hard mage ble redusert allerede etter to uker. Hvert toalettbesøk måtte noteres av forsøkspersonene og inn-rapporteres.
  • Allmenn bedring. Da forsøkspersonene skulle evaluere om behandlingen hadde vært bra eller utmerket, svarte ca 8 prosent i placebo-gruppen at den hadde vært bra. Blant de som hadde fått bakterien, svarte 78 prosent at det hadde vært en utmerket behandling, og at de ville fortsette å ta tilskuddet.

gode-tarmbakterier

Svenske forskere har nylig lagt frem en rapport om de spesielle egenskapene i.f.t lekk tarm, hos denne spesielle, probiotiske organismen, Lactobacillus Plantarum. De har testet bakterien både dyr og mennesker, og evaluert effekten av denne tarmbakteriens evne til å bidra med gjenopprettelsen av en lekk tarmvegg,
L. Plantarum ser ut til å bidra til en positiv immunmodulering og en forbedring av slim-barrieren, som hindrer at stoffer i tarmen siver inn i resten av kroppen.  
Bakterien synes også å kunne forhindre overvekt, ifølge forskere ved Lunds universitet.
"Rotter som fikk denne spesielle melkesyrebakterien fra de var i livmoren og til voksen alder, la på seg betydelig mindre vekt enn andre en annen gruppe med rotter, selv om  begge gruppene av rotter spiste samme mengde høy-energimat."



Image courtesy of Dream designs at FreeDigitalPhotos.net

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.